Miskolciak, most mi dönthetjük el, milyen formákat öltsön az Avasi kilátó új kivilágítása

Megosztás

Az eddigieknél jóval szélesebb lehetőségei lesznek a városnak, hogy mit és hogyan világítsanak, illetve vetítsenek ki a felújított Avasi kilátóra. A városlakók most maguk dönthetik el, mit látnának legszívesebben, milyennek képzelik el a különleges kivilágítást.

Miskolc ikonikus épületét, az idén 60 éves Avasi kilátót sokévnyi méltatlan mellőzöttség után a Kilátó ReStart program részeként, az Európai Unió által biztosított forrásnak köszönhetően a város felújítja. A beruházás – csakúgy, mint maga a kilátó – szimbolikus a város életében, a többi közt azt is jelképezi, hogy összefogással még a legnehezebb időkben is jelentős fejlesztések tudnak megvalósulni.

A projekt több részből áll, a kilátó felújítása mellett, annak környezetét is fejlesztik. Lesznek éttermek, kávézó, ajándékbolt, új parkoló, felújítják a toronyhoz vezető utakat, padokat és lámpákat telepítenek. Az étterem hamarosan szerkezetkész, a kilátóban a munkák nagyjával végeztek, a kivitelező jelenleg a presszó belső terének kialakításánál és a külső vakolási munkánál tart. Összességében a beruházás bő nyolcvan százalékos készültségben van, és a tervek szerint december elején elkészül.

A különböző színekkel megvilágított Avasi kilátó – elhelyezkedése és mérete miatt is – már a felújítás előtt is gyakran szolgált különböző figyelemfelhívó akciók és ünnepi események részeként. A mostani fejlesztéssel az épület új világítórendszert kap, így az összetettebb és még látványosabb lesz. Az új világítás mellett a város jelképének számító tévétorony új karácsonyi világítást is fog kapni, és további formák, alakzatok megjelenítésére is alkalmas lesz, pl. a Kocsonyafesztiválhoz kötődő béka-alakzat.

A miskolciaknak most lehetőségük van ötleteket és javaslatokat megfogalmazni azzal kapcsolatosan, hogy milyen képet vagy alakzatot látnának szívesen a felújított Avasi kilátó világítása által megjelenítve.

A javaslatokat 2023. november 6-ig várjuk a [email protected] email címre – közölte szerkesztőségünkkel a Miskolci Városháza.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek